Kombucha     i    Wina    z     lubuskich     Winnic

Jak smakuje Kombucha?

Głównymi metabolitami występującymi w Kombuchy są między innymi kwasy organiczne, takie jak octowy, glukonowy, winowy, jabłkowy i kwas cytrynowy.

Kwas octowy jest kwasem dominującym w fermentowanym roztworze, dzięki czemu napój ma kwaśny smak i jest lekko gazowana , można powiedzieć , że  przypomina cydr 🍎.

Zdecydowanie przypadnie do gustu fanom żywności fermentowanej. 

 

Co jeśli jednak nie chcemy przygotowywać Kombuchy samodzielnie? Nic straconego. Na rynku spożywczym pojawia się coraz więcej Kombuchy butelkowanej, przygotowywanej na bazie herbaty zielonej czy też czarnej. Wzbogacane są różnymi dodatkami, które nie tylko wpływają na smak czy też piękny kolor, ale również zwiększają jej prozdrowotne właściwości. Do dodatków takich należy kurkuma, imbir, mięta, hibiskus czy różne owoce 🍋🍓🥭🍍. Każdy producent stosuje trochę inne warunki fermentacji, jedne produkty są bardziej kwaśne, inne zaś bardziej stonowane. Co ciekawe, kombucha jest niskokaloryczna.

Produkty sklepowe zawierają zazwyczaj nawet od 4 do 15 kcal/100ml i śladowe ilości alkoholu.

Pamiętajcie, że te przygotowywane w domu mogą mieć nawet do 3% alkoholu🥂.

ATELIER  Artur i Małgosia Cerkowniak, to wylęgarnia pomysłów rodzących się w Krzywczycach, pięknej wsi gdzie kończy się droga a zaczyna życie. 

Pomysły były raz malarskie, raz rzeźbiarskie, innym razem kulinarne. Pomiędzy  wystawami a pracą twórczą brakowało  czegoś, czym mogliby być poczęstowani odwiedzający pracownię.

No i mamy! Kombucha własnej roboty

Rzemieślniczą, bezalkoholową,  niepasteryzowaną, wybuchowo niefiltrowaną, a przede wszystkim pyszną.

Dwa podstawowe smaki: hibiskusowo- korzenny Amour , imbirowo, miętowo cytrynowy wytrawny Homme

Kombucza  to grzyb herbaciany – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, inaczej znany jako grzybek japoński lub SCOBY (z ang. Symbiotic Culture of Bacteria and Yeasts,

czyli symbiotyczna kultura bakterii i drożdży).

Napój jest lekko słodki, kwaskowaty, orzeźwiający i musujący.

 

Kombucha jest dla osób  ceniących medycynę naturalną, zdrowe odżywianie oraz dobry smak. 

Takiej kombuchy możecie spróbować i kupić w Atelier jak również w naszym Pałacu 

 

Bibliografia:

1. Jakubczyk Karolina, Kałduńska Justyna, Kochman Joanna, Janda Katarzyna. Chemical profile and antioxidant activity of the kombucha beverage derived from white, green, black and red tea.  Antioxidants (Basel). 2020 : vol. 9, nr 5, art. 447, 15 s.

2. Jakubczyk Karolina, Piotrowska Gabriela, Janda Katarzyna. Charakterystyka oraz skład biochemiczny kombuchy fermentowanej herbaty. Med. Ogólna Nauki. Zdr. 2020 : t. 26, nr 2, s. 9496.

3. Piotrowska Gabriela, Jakubczyk Karolina, Janda Katarzyna. Kombucha - właściwości prozdrowotne herbacianego napoju fermentowanego. Food Sci. 2019, nr 3, s. 35-38.

Winnica      Saint   Vincent

 

Zapraszając Państwo do naszego Pałacu chcielibyśmy rozbudzić w Was miłość do polskiego winiarstwa        i polskich win.

Z uwagi na to, że Pałac Henryków znajduje się na Ziemi Lubuskiej słynącej od dawien dawna z tradycji winiarskich w naszej restauracji serwujemy wina właśnie z tego regionu.

Tutaj  znajduje się najwięcej winnic w Polsce produkujących doskonałe białe wina, nagradzane medalami na targach winiarskich, tutaj są prekursorzy produkcji win musujących oraz twórcy dobrej jakości win czerwonych.

W naszym Pałacu  podamy Wam wino z Winnicy  Saint Vincent, założonej w 2009 roku na 6,5 ha upraw winorośli. W 2020 roku obsadzono dodatkowe 4 ha.

Uprawiane tutaj odmiany to: białe - Pinot Gris, Gewurtztraminer, Muscat Ottonel, Riesling

i czerwone - Pinot Noir, Regent, Rodo.

Zbiory winogron dokonywane są ręcznie i przewożone w drewnianych skrzynkach - po to , aby do winiarni dostarczyć owoce całe, nieutlenione.

Winifikacja prowadzona jest przy współpracy francuskich specjalistów a właścicielem winnicy jest również Francuz - Jean Mulot.